![]() |
Odmiana bardzo wczesna!
Jadalna w typie kulinarnym sałatkowym do wszechstronnie użytkowego (zawartość skrobi 12%), o dobrym smaku. Odmiana bardzo plenna, o dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Przydatna do uprawy na wczesny zbiór. Bulwy duże do bardzo dużych, okrągłoowalne do owalnych; miąższ jasnożółty. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy Y:L (7:7 w skali 9-stopniowej), podatna na porażenie zarazą ziemniaka. Ze względu na odporność na wirusy zalecana do uprawy w całym kraju. |
![]() |
Bardzo wczesna odmiana ziemniaka!
Jadalna, odznaczająca się dobrym smakiem. Należy do typu konsumpcyjnego AB, czyli od sałatkowego do ogólnoużytkowego. Nadaje się do sałatek, konserw i mrożonek. Jej bulwy są bardzo duże, okrągłoowalne z płytko osadzonymi oczkami. Mają gładką skórkę, a ich miąższ jest jasnożółty. Średnia zawartość skrobi w bulwach wynosi 11%. Udział bulw w plon handlowym wynosi 95%. Zalecana jest do uprawy na terenie całego kraju. Wykazuje średnie wymagania glebowe i wodne. Nadaje się do uprawy na glebach lekkich i bardzo lekkich. Jest odporna na stres spowodowany suszą. Uprawę tej odmiany można nawozić azotem w dawce 130-160 kg N/ha. Można też stosować zoptymalizowane dawki nawozów fosforowo-potasowych. Denar jest odmianą uniwersalna, nadaje się na bardzo wczesny zbiór, do uprawy pod przykryciami oraz na plon główny, kiedy uzyska pełną dojrzałość fizjologiczną. Jest odporna na mątwika ziemniaczanego oraz wirusy L i M. Na zarazę ziemniaka bulw i liści jest bardzo podatna. Dodatkowo jest średnio odporna na uszkodzenia mechaniczne, parcha zwykłego, czarną nóżkę, liściozwój ziemniaka i wirus Y, a także jest średnio wrażliwa na metrybuzynę. Średni plon uzyskany ze zbiorów ziemniaków odmiany Denar wynosi około 56 ton. |
![]() |
Odmiana średnio wczesna!
|
![]() |
|
![]() |
Odmiana wczesna!
Jadalna odmiana ziemniaków. Jest odporna na suszę, odznacza się wysoką jakością kulinarną i bardzo dobrym smakiem. Odmiana Vineta należy do typu konsumpcyjnego AB, czyli pośredniego - sałatkowego i ogólnoużytkowego. Bulwy ziemniaków należące do tej odmiany zwierają 12,7% skrobi, a ich miąższ po ugotowaniu lekko rozsypuje się. Kolor miąższu jest jasnożółty, a skórka bulw jest średnio chropowata. Vineta na polu wschodzi wcześnie i do późnej wiosny zachowuje dobrą jakość konsumpcyjną, a bulwy po zbiorze odznaczają się długim okresem spoczynku i bardzo dobrze przechowują się. Ziemniaki odmiany Vineta najlepiej uprawiać na glebach lekkich i średnich. Odmiana ta ma średnie wymagania wodne i jest odporna na stres powodowany przez suszę. Vinetę należy sadzić w szeroką rozstawę rzędów (75 cm), a odległości pomiędzy roślinami powinny wynosić około 30 cm. Optymalne dawki nawozowe wynoszą: 120-130 kg N/ha, 200-150 kg K/ha i 100 kg P/ha. Na jesień, pod głęboką orkę zimową można również stosować obornik w dawce 35 t/ha. Dodatkowo do roślin można dostarczyć wraz z nawozami mikroelementy. Odmiana Vineta jest wrażliwa na metrybuzynę, substancję aktywną zawartą w takich herbicydach, jak: Dancor, Metripaz, Mistral i Sencor. Jest odporna na mątwika ziemniaczanego oraz średnio odporna na zarazę ziemniaczaną i alternariozę. Jest też mało podatna na uszkodzenia, parcha i rdzawą plamistość oraz średnio podatna na czarną plamistość. Jej plantacje można opryskiwać fungicydami, aby zabezpieczyć rośliny przed atakiem różnych chorób oraz zapewnić wysokie plony i łatwe przechowywanie bulw. Sadzeniaki można zaprawiać przeciwko rizoktoniozy, co dodatkowo zapewnia też wyrównane wschody roślin. Zbiór tej odmiany należy wykonywać wtedy, gdy temperatura powietrza będzie wynosiła około 12°C, ponieważ zapewnia to odpowiednią ochronę bulw przed uszkodzeniami. Po zbiorze bulwy należy wentylować i schładzać, aby je wysuszyć i doprowadzić do zabliźnienia ewentualnych uszkodzeń. Średni plon wynosi 40 t/ha. |